Menü iOS APP Android APP
HU EN

Vietnami Kulturális és Kutatóközpont

A Szenátus 2010. október 29-i döntésével létrehozta a Vietnami Kulturális és Kutatóközpontot. A Központ célja elsősorban a vietnami és magyar kulturális-, művészeti-, oktatási és tudományos kutatókapcsolatainak elősegítése és fejlesztése. A múlt század 60-as, 70-es és 80-as éveiben virágzó, igen aktív, alapvetően oktatási vietnami – magyar kapcsolatok bázisán a két nemzet között mély, baráti viszony alakult ki egy olyan időszakban, amikor Vietnam földjét és népét háború sújtotta. A vietnami emberek ma is hálával gondolnak erre az időszakra, amikor Magyarország lehetővé tette több ezer vietnami fiatal szakmunkás-, közép- és felsőfokú képzését. A háborút követő dinamikus fejlődés során a Magyarországon végzett fiatalok a vietnami társadalom szinte valamennyi területén jelentős pozíciókba kerülve építették újjá országukat, nem felejtve a magyar társadalom segítőkész támogatását, de a magyar nyelvet sem.

A kapcsolatok intenzitásában bekövetkezett néhány évtizedes hanyatlást követően, felismerve Dél-kelet Ázsia mára kialakult geopolitikai, biztonságpolitikai és gazdasági jelentőségét, Magyarország újra a kapcsolatok megújítására törekszik, erre utal Orbán Viktor miniszterelnöknek (az adott időszakban még mint a FIDESZ elnöke) Vietnam miniszterelnöke 2009. szeptemberi, budapesti látogatása során folytatott megbeszélésük alkalmából tett kijelentése, miszerint „támogatja azt az elképzelést, hogy az adott régióban Vietnam legyen Magyarország stratégiai partnere”. Az időközben kormányzati véleménnyé formálódott mondatot erősítette meg 2010. október 22-én Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Hanoiban tett hivatalos látogatása során.

Európában jelenleg Franciaországban (2006.december 26. óta) és Németországban (2009.november 15. óta) működik Vietnami Kulturális Központ azzal a céllal, hogy részben az ott élő jelentős létszámú vietnami kolóniák részére biztosítson lehetőséget kultúrájuk, nyelvük megtartásához, részben pedig a helyi lakosságnak a vietnami kultúra, művészet és tudomány megismeréséhez.

A Zsigmond Király Egyetem az elmúlt években szoros kapcsolatot épített és fejleszt vietnami felsőoktatási intézményekkel, kulturális és tudományos műhelyekkel. Ezen törekvés továbbfejlesztése a létesített Központ, amely a baráti kapcsolatok erősítésén túl, a felsőoktatás, a tudományos kutatások, valamint a kultúra (művészetek, irodalom, vallás) területein kíván keretet és lehetőséget nyújtani.

A Központ kapcsolatot kíván létesíteni és együtt kíván működni a Magyarországon élő vietnamiak szervezeteivel, a Vietnami Szocialista Köztársaság nagykövetségével, az Együtt Mindenkiért Magyarországon Élő Vietnamiak Egyesületével, a Magyar Vietnami Kapcsolatokért Közhasznú Alapítvánnyal, a Magyarországi Vietnamiak Baráti Köre Egyesülettel, a Magyar – Vietnami Kultúráért Kulturális Alapítvánnyal, a Magyarországon élő Vietnami Vállalkozók Egyesületével, a Magyarországon vietnami nyelven megjelenő Vietnami Csillag sajtóval, a vietnami utazási irodákkal, valamint a Magyar – Vietnami Baráti Társasággal. Együtt kívánunk működni a magyar kulturális és művészeti, oktatási intézményekkel, önkormányzatokkal, amelyek már rendelkeznek vietnami kapcsolatokkal, vagy tervezik ilyen kapcsolatok létesítését.

A magyar kultúrát Vietnamban képviselő, szervező intézmények, csoportok, személyekkel való kapcsolattartás ugyancsak a Központ céljai között szerepel. A Vietnami Szocialista Köztársaságban eddig is jelentős igény jelentkezett a magyar kultúra, művészet, tudomány eredményeinek megismerésére, bemutatására. A magyar nagykövetség vonatkozó tevékenysége mellett számottevő szervezet, intézmény – a Vietnami –Magyar Baráti Társaság, a Hanoi Ifjúsági Kiadó, a Vietnami - Magyar Kulturális Klub – működik, rendszeresen szerveznek kiállításokat, koncerteket, fordítják le és adják ki magyar írók és költők munkáit.

A Központ, az Egyetem oktatói és hallgatói mellett nyitva áll minden, a vietnami élet, kultúra, tudomány iránt érdeklődő előtt. Rendezvényeinken fórumot kívánunk teremteni az ismeretek terjesztésének, megosztásának. Tudományos tevékenységünkkel támogatni kívánjuk országaink és népeink kapcsolatainak erősítését, a kor kihívásaira való megfelelő, együttes válaszok kimunkálását.

 

Dr. Botz László
főiskolai magántanár,
Külügyi igazgató,
a VKKK vezetője

80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

Feliratkozás a Zsigmond hírlevélre

Képzések

Rólunk

Szervezeti felépítés

Tudományos élet

Kiadványok

Hallgatói közösségek

Erasmus

DPR

Hírek

Események

Média

Kapcsolat

Közhasznúságú információk

Ügyintézés