Menü iOS APP Android APP
HU EN

Gerontoedukációs Kutatóközpont

A Zsigmond Király Egyetem szakjain 2009-től egy, eddig csak nyugati egyetemeken működő mentorrendszert alakítottak ki, amelynek keretében a segítő tanárok külön is foglalkoznak az idősebb diákokkal, segítvén azok eredményes vizsgáit. Ennek következtében már egy fél év alatt érzékelhetők a pozitív hatások: az idősebb diákok tanulmányi eredményei javulnak, s a jelentkezések során a számuk is örvendetesen gyarapodik. Szintén jellemző, hogy elsősorban a levelező képzéseinkre "tanulópárok" is jelentkeznek, ahol édesanyák és gyermekeik közösen iratkoznak be egy-egy szakra, segítvén egymás tanulmányait, létrehozván az intergenerációs tanulás egy sajátos jó gyakorlatát.

Emellett 2009-ben a ZSKF-en az idősek helyzetével, problémáival foglalkozó tudományos műhelyt is létrehoztak, Geroedukációs Kutatóközpont néven. A rejtélyes névből a kutatóközpont azt jelzi, hogy a világ fejlettebbik részén minden országban, tudományos alapossággal foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy a társadalmak jelentősen idősödnek, a korfa fölfelé szélesedik. Nagyon fontos azonban, hogy időseink nemcsak egészségügyileg legyenek jó állapotban, hanem képesek legyenek minél tovább a munkaerőpiacon maradni, illetve átképezzék magukat új állásokra, korszerű ismeretekre. (sajnálatos módon Magyarország az utolsó helyen áll az EU-ban a legidősebbeknek szervezett tovább- és átképzések terén). A kutatóközpont ezekben a témákban szervez konferenciákat, kerekasztalokat, vitákat, könyvbemutatókat, a jövőben is ezek anyagait közzétesszük majd itt a Főiskola honlapján. Ezzel együtt a Gerontoedukációs Kutatóközpont adja ki a Gerontoedukáció c. szakfolyóiratot is, melynek számai megtalálhatók honlapunkon is.

Mindezek mellett a Kutatóközpont szervezi a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája képzési sorozatot, amely 2011 ősze óta zajlik főiskolánkon: plenáris előadások, kurzusok és konzultációk formájában, amelyeket 2015-től egy sikeres Szenior Klub egészít ki. Ezek a képzések jó alkalmak a geronto-andragógia szakirányos hallgatóinknak a szakmai gyakorlatra, s önálló kutatások végzésére is.
A Kutatóközpont koordinálja a külső képzési helyszíneken is az oktatási-közösségszervezési munkát: 2016 őszén immár 30 helyszínen van a ZSKE égisze alatt működős szeniorképzés, 3900 hallgatóval.

2016 tavaszán az EMMI védnökséget adott az immár országos képzésre, elismervén ezáltal a kutatóközpont működését.

80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

Feliratkozás a Zsigmond hírlevélre

Képzések

Rólunk

Szervezeti felépítés

Tudományos élet

Kiadványok

Hallgatói közösségek

Erasmus

DPR

Hírek

Események

Média

Kapcsolat

Közhasznúságú információk

Ügyintézés